När man kliver in i Forbondens värme möts man av en fantastisk doft av nybakade bullar. Just nu är allt tyst och lugnt. Vid smygpremiären under höstlovshelgen var det dock andra bullar. Det kom 800 fikasugna besökare för att upptäcka ”nya Forbonden”. Kanske en försmak på vad de fem damerna som driver restaurangen har att vänta inför säsongsstarten den 20 december.
Forbonden i Tänndalen huserar i en vacker gammal linlada. Väggarna är smyckade med linspinnrockar, kopparkannor och gamla bakverktyg. Klassiska furubord kläs av hemvävda dukar. Hit har hungriga gäster varit välkomna sedan 1968 för att få sig något varmt att dricka och gott att äta. I år har de fem fantastiska damerna Berit Svensson, Britta Alexi, Anna Petterson, Anna Nordström och Mona Röst tagit över driften av Forbonden.

MED HJÄRTA OCH RÖTTER I TÄNNDALEN
Det är en varm och sammansvetsad skara jag möter. Det känns som att komma hem till ett gäng vänner – trots att alla inte har jobbat ihop särskilt länge. När idén att ta över Forbonden kom upp var det Anna och Anna som först hoppade på.
– Vi har jobbat ihop så länge, och älskar att jobba ihop, det kändes superroligt att få göra detta tillsammans, säger Anna Pettersson. Berit, som drivit Buskvallens Café (och delvis fortfarande kommer att göra), var given i gänget och både Mona och Britta som länge jobbat med turism var inte sena att ansluta. – De verkade ju ha så roligt, så jag ville också vara med, säger Britta och skrattar. Alla drivs av sin kärlek till Tänndalen och till Forbonden i sig.
– Jag har åkt skidor här i Tänndalen sedan jag var liten, berättar Britta. På den tiden hade man ju inga funktionskläder som höll en varm, så man frös ofta. Lyckan var att få gå in på Forbonden, köpa sig ett glas varm saft och värma sig. Det var en fantastisk plats där alla var välkomna.

DEN MAKALÖSA SMYGÖPPNINGEN
För att presentera sig och få ”provköra” Forbonden bestämde de sig för att hålla öppet under höstlovshelgen och bjuda på fika till alla som ville komma förbi.
– Vi hade väntat oss ungefär 300 personer, men det hade vi passerat med råge redan första dagen, så Berit och Mona fick ställa sig och baka nytt på kvällen så att de var redo för alla fikasugna dagen efter, berättar Anna Pettersson. Men full fart är något de alla är vana vid. – När vi, jag och Anna, jobbade på Närköp kunde det ibland vara så lång köa att den räckte utanför dörrarna. Men det var bara att ta en kund i taget. Fanns inget annat att göra. Att vara lugn och alltid erbjuda högsta service är viktigt.
Men det är inte bara servicen som är viktig för gänget. Alla är överens om vad Forbonden är och ska vara: en plats att komma hem till.
– Det ska vara enkelt att komma hit, äta god mat, får bra dryck och delikat fika. Inte svårare än så. Ja, helt enkelt som att bli hembjuden till en gammal god vän, berättar Mona innan hon och Berit går tillbaka med köket för att baka klart de sista av kanelbullarna.

FRÅN HEMMABAGARE TILL BYBAGARE
Berit rör sig i köket med van hand. Snurrar bullar som hon inte gjort annat.
– Jag har nog alltid bakat. Det började med tunnbröd när jag var liten. Jag har ingen egent- lig bagarutbildning men kärleken till bakningen har hållit i. För 10 år sedan drev jag ett eget litet bageri. Och nu bakar jag här: och jag bakar inte bara hit till Forbonden – bröd och fika levereras dagsfärskt till både Buskvallens café och Ski Lodge i Tänndalen. Mona och Berit utgör ett välsmörat maskineri. Här är det bara riktiga och rejäla ingredienser som hamnar i de olika degarna: rikligt med stött kardemumma i bulldegen, grötbrödet ska ha hemkokt gröt från grunden. Degarna arbetas och vilar tills de känns precis rätt. Tillsammans lyfter de bort den tunga degen som långsamt ska få jäsa för att bli morgondagens grötbröd.
– Hemligheten är att det ska få ta tid och göras med omtanke och kärlek. Då blir det bra varje gång, berättar Berit. Hon står nu och vaktar bullarna som gräddas i ugnen. Äggklockan ringer och hon öppnar försiktigt luckan för att granska bullarna. De behöver några sekunder till i värmen.
– De är inte klara förrän jag ser att de är klara.

EN PLATS FÖR ALLA
Ladan är stor och rymmer fler än 150 gäster. De allra flesta kommer att vara tvåbenta matgäster, men det kommer även att bjudas plats för fyrfota sällskap. – Många som kommer hit har med sig sin hund, men det är inte alla ställen de får kom- ma in på. Varför ska hundarna få vara ute och frysa? Forbonden är så stort – så vi kan verkligen göra plats för alla. I fikasalen längst in skapar man därför en plats där man även kan fika med sina hundar. Vid borden kommer koppelkrokar att fästas och det kommer finnas ett särskilt avdelat utrymme för hundarna som kanske behöver sällskapsvila.
TILLSAMMANSTID OCH HÖGTIDSSTUNDER
Det är också tänkt att man ska kunna hyra fikasalen för att exempelvis kunna använda som festlokal för såväl bröllop som minnesstunder. Forbonden har dessutom en enorm nedervåning med bar – som just nu inte används.
– Så småningom ska vi inreda här med. Vi vill så mycket, säger Anna Petterson och berättar om att de gärna vill se att Forbonden blir en plats man umgås på i alla väder: såväl styggväder som när man tar en paus från njutförsåkningen. Julen kan också firas på Forbonden. Anna Nordström har precis plockat fram dekorationer- na och provar var de ska sitta. Girlanger, tomtar och kransar. Det är lite mer än en månad kvar till jul och det finns mycket att välja, göra och för- bereda. Planen är att ha öppet till 14 på julafton.
– När man gjort sina julsvängar är man väl- kommen hit för att få en riktig julkänsla innan det är dags att gå hem till Kalle Anka. Det kom- mer att finnas klassiskt julmums, varm glögg och härlig stämning, berättar Anna.
SKIDÅKARMACKA HELA SÄSONGEN
Ulla som drev restaurangen tidigare har lämnat över flera olika klassiska Forbonde-recept till gänget. – Folk kommer inte bara att känna igen oss eftersom vi jobbat i byn så länge, de kommer att fortsätta känna igen den klassiska Forbonden.
– Vi kommer att driva det på vårt sätt, lägga ner vårt hjärta i allt vi gör här. Det handlar om att ta hand om det fina stället vi har och dess historia, berättar Britta. Därför kommer de fortsätta att servera klassiska skidåkarmackor, dagens soppa och annat gott som man tidigare kunnat beställa på Forbonden. Men ibland med egen touch.

EN VÄLBEHÖVLIG PAUS
Det har bakats, pyntats, planerats och städats. Nu slår sig alla ner för en välbehövlig lunchpaus med bullar till efterrätt. Anna Nordström som glömt matlådan – behöver inte gå hungrig. Alla delar hjärtligt med sig av sin egen låda, trots att hon protesterar lite lätt. Men här är det verkligen som att komma hem, ingen ska behöva gå med tom mage. När alla ätit klart och kaffet dukats fram får vi äntligen smaka på dagens omgång bullar. Och det är precis som att bita i en bit av himlen. Frasigt pärlsocker och välgräddad yta, en smörig smak av kanel och nästan lite knäckig botten.
Jag känner mig som fem år när jag hugger in på min tredje bulle. Det skrattas i kör och jag tänker att det är det här Forbonden är: vänligt, varmt och välkomnande. Elden sprakar till och det läggs på mer ved. Snart är det dags att fortsätta med dagens bestyr.
Jag vinkar och säger hej då, men tänker mer på det tyska uttrycket auf wiedersehen – på återseende. För jag längtar redan efter att komma tillbaka. Att med vinterbitna kinder och trötta skidåkarben få värma mig med en kopp kaffe och äta dessa fantastiska kanelbullar. Att få komma hem till Forbonden igen.
Inlägget Välkommen hem till Forbonden dök först upp på Funäsfjällen vinter.